Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
119

Втрати робочого часу у зв'язку з нещасними випадками на виробництві завдають підприємствам збитків у вигляді зниження обсягів випуску продукції, який іноді обчислюється великими сумами. Такі заходи дають підприємству додатковий прибуток.

 

4.2 Заходи щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці, забезпечення пожежної безпеки

 

 

 

Незадовільні умови праці негативно позначаються на продуктивності праці, якості і собівартості продукції,. Тому всебічна турбота про охорону праці, активна соціальна політика є важливою проблемою для керівника підприємства.

Основним обов’язком керівника підприємства є створення такої організації виробництва, за якої досягатиметься найбільший прибуток. Кожен нещасний випадок на виробництві означатиме для підприємства серйозну моральну й економічну втрату.

Не менш важливим завданням є забезпечення високої якості продукції або послуг, їх конкурентоспроможності, а якість праці і якість продукції прямо залежать від якості умов праці, від санітарно-гігієнічного та ергономічного комфорту на робочому місці.

Основними завданнями управління охороною праці є навчання працівників безпечним методам праці та пропаганда питань охорони праці; гарантування безпеки технологічних процесів, виробничого устаткування, будівель і споруд; нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці; забезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту; оптимальні режими праці та відпочинку; організація лікувально-профілактичного та санітарно-побутового обслуговування працівників; професійний відбір працівників з окремих професій; удосконалення нормативної бази підприємства з питань охорони праці.