Облік, аналіз та контроль витрат діяльності в ринкових умовах
81

Витрати лісгоспу - це сума будь-яких витрат підприємства у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності як платника податку, у результаті яких відбувається зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, унаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу.

Собівартість реалізованої лісопродукції, товарів, виконаних робіт та наданих послуг - це витрати, прямо пов'язані із виробництвом та придбанням реалізованих протягом звітного податкового періоду товарів, виконаних робіт, наданих послуг, які визначаються відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що застосовуються в частині, яка не суперечить положенням розд. III Податкового кодексу.

При визначенні складу витрат та порядку їх визнання ДП «Поліський лісгосп» користується ст. 138 Податкового кодексу. Як і при визначенні доходів, при визначенні витрат тепер підприємство не враховує попередні (авансові) платежі. З метою достовірного визначення розміру витрат та дати їх виникнення лісгосп визначає собівартість лісо продукції,товарів (робіт, послуг), до складу якої включається вартість запасів. Тобто на відміну від чинного законодавства не тільки витрати на придбання запасів зменшуватимуть об'єкт оподаткування лише в момент визнання відповідних доходів, але й інші витрати, що включаються до собівартості.

Витрати, що враховує лісгосп при визначенні об'єкта оподаткування, поділяються на:

- витрати операційної діяльності (собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, витрати банківських установ);

- інші витрати.

До інших витрат ДП «Поліський лісгосп» включає зокрема:

- загальновиробничі витрати (витрати на управління виробництвом, амортизація основних засобів та нематеріальних активів загальновиробничого призначення, витрати на вдосконалення технології та організації виробництва, витрати на охорону праці тощо);