Екологічний моніторинг атмосферного повітря
17

Забруднення атмосфери вражають фруктові дерева, ліси, сільськогосподарські культури та травяний покрив.    Для рослин особливо небезпечним є сірчистий газ, хлор , фтор, пил і смолясті речовини. Отруйні гази токсично діють на протоплазму рослинних клітин. Сірчистий газ пригнічує процеси фотосинтезу. Пил і сажа закупорюють продухи клітин рослин, ускладнюють доступ сонячних променів до хлоропластів. У лісах, які задимлюються  промисловими підприємствами зникають бджоли, птахи і звірі [18].

 

1.5. Джерела, масштаби і наслідки забруднення атмосфери

 

Атмосфера завжди містить певну кількість домішок, котрі зімовлюються природними та антропогенними джерелими.

Ще 50 років тому природа досить успішно ліквідувала різноманітні забруднення, оскільки атмосфера має могутні властивості самоочищення, але нині вона з цим завданням вже не справляється.

Найбільш поширеними токсичними речовинами, які забруднюють атмосферу, є: оксид вуглецю, діоксид сірки, оксид азоту, вуглеводні та інше.

Високі концентрації домішок та їх міграція в атмосферному повітрі призводять до утворення більш токсичних речовин (смог, кислоти), або до таких явищ, як парниковий ефект та руйнування озонового шару [20].

Справжнім лихом для міст є автомобілі. Більш як 300 млн. автомашин щодня викидають в повітря 800 тис. тон  вуглецю, 1000 тон свинцю. Більшість автомашин згубно впливають на організм людини, а оксид азоту є одним із копонентів смогу.