Екологічний моніторинг атмосферного повітря
27

Ангідриди посилюють корозію металів, руйнування гуми, мармуру, вапняків, доломітів. Дуже шкідливий для рослин, оскільки легко ними засвоюється та порушує їх життєдіяльність. Загострює захворювання легеневої системи та дихальних шляхів людини і тварин.

Марганець – один з основних металів, необхідний для життєдіяльності організмів. Збіднення марганцю у рослин викликає хлороз (недостача хлорофілу). Деякі грунти збідненні і потребують марганцевих добрив. Але сполуки марганцю мають і токсичну дію. Вражають ЦНС. Якщо вдихати пил із з’єднань марганцю на протязі 1-3 років, це може призвести до хронічних отруєнь.

Ксилол – безбарвна рідина з запахом бензолу. Ксилоли – типові ароматичні вуглеводні. Це розчинник лаків, красок, мастик, високооктанова домішка до моторних палив. Має наркотичну дію.

Толуол – безбарвна горюча рідина, запахом нагадує бензол. Зустрічається вдеяких нафтах. У техніці толуол використовується як сировину для хімічних підприємств, його використовують як високооктановий компонент авіаційних та автомобільних бензинів. Використовується як розчинник у виготовленні деяких пластмас, смол, лаків, типографічних фарб, у гумовій промисловості. Має слабку наркотичну дію. Діє на нервову систему та на органи кровотворення. При  концентраціях 0,75 мг/л на протязі 8 годин викликає подразнення слизових оболонок очей і дихальних шляхів.

Етилацетат – безбарвна рідина з приємним запахом, використовують як розчинник для нітроцелюлози, вінілових,  полівінілацетатних смол, лаків.Також як желетанізуючий засіб у виробництві  вибухових речовин. Це наркотична речовина, пари якої помірно подразнюють слизову оболонку та можуть викликать дерматити та екземи.

          Уайт-спірит (бензин-розчинник) – суміш рідких вуглеводнів отримується прямою перегонкою нафти. Використовують як розчинник в виробництві лаків та фарби. Має високу температуру початку кипіння, низьку густину пари, малу токсичність, помірний вміст ароматичних вуглеводнів.