Геологічна будова кар’єру Житомирської області
43

Кар′єрні виїмки, внутрішні і зовнішні відвали, зони обвалів, дороги та інші технологічні об′єкти, що пов′язані з короткостроковим використанням земель, розміщуються на земельних відводах, наданих підприємству на період від 3 до 10 років.

Площі земельних відводів, що виділяються гірничо-видобувному підприємству, залежать від гірничо-геологічних умов, обраного методу розробки родовища, параметрів схем вскриття і систем розробки, способу відвалоутворювання вскришних порід і ряду інших технологічних факторів.

Основними земле місткими технологічними об′єктами  при відкритому способі добування родовищ є: вскриваючі траншеї, кар′єрні виїмки, зовнішні та внутрішні  відвали порід, технологічні дороги, лінії електропередач. Землі, що виділені для цих об’єктів на значний період, виключаються з господарського використання і, в більшості, є ерозійно небезпечними територіями, що  сприяють забрудненню прилеглих територій.

Частина земель в межах земельних відводів не використовується для технологічних потреб, що понижує ефективність їх застосування в цілому.

2.4.2.Основні положення раціонального використання землі при відкритій розробці

      У межах земельного відводу гірничо-збагачувального комбінату за характером впливу  на земну поверхню можна виділити п'ять груп об'єктів гірничого виробництва (табл.4.1.).

Таблиця 4.1.

Систематизація об’єктів гірського виробництва по характеру впливу на земну поверхню

Ділянка площі

Найменування обєктів

Характер впливу на земну поверхню

Ступінь управління площею

1

Хвосто- та шламосховища

Динамічний

Висока

2

Відвали

3

Кар’єри

 

           Низька 

4

Технічні споруди, промплощадки

Умовно-статистичний

5

Житлові будови