Геологічна будова кар’єру Житомирської області
5

РОЗДІЛ І. Характеристика об’єкта дослідження

1.1. Фізико-географічна характеристика району підприємства

 

Житомирська область розташована в центральній частині Східноєвропейської рівнини, на півночі Правобережної України, майже повністю в центральній частині Полісся.  Площа області становить 29,9 тис. кв. км, що складає 4,9 % території України.  Область має вигідне фізико-географічне та економіко-географічне положення, що сприяє її компактному заселенню, високому рівню господарського освоєння території 14.

Територія Житомирської області в геоструктурному відношенні знаходиться майже повністю в межах північно-західної частини Українського кристалічного щита, який є складовою частиною Руської платформи.

В геологічній будові беруть участь метаморфічні, місцями магматичні відламкові породи докембрійського фундаменту, перекриті корою вивітрювання і осадовим чохлом.  Корінні породи чохла, що виповнюють зниження фундаменту, залягають на сході та півдні  області.  Решта території вкрита антропогеновими відкладами.  За площею переважають водно-льодовикові відклади, на окремих ділянках перекриті льодовиковими.  Річкові долини виповнені алювієм терас.

На території області є відклади всіх періодів геологічної історії Землі, починаючи  з    докембрійських  і  закінчуючи четвертинними.  Але роль   їх   в геологічній будові неоднакова.

Рельєф Житомирської області тісно пов’язаний з геологічною будовою.  Приуроченість території області до північно-західної частини Українського кристалічного щита зумовило її більш високе гіпсометричне положення порівняно з іншими областями українського Полісся, поширення вузьких і глибоких врізаних річкових долин, наявність великих лесових “островів” і меншу з