Геологічна будова кар’єру Житомирської області
57

Пірит - мінерал класу сульфідів, кристалізується в кубічні сингонії. Колір латунно- або солом'яно-жовтий. Блиск яскравий металевий, спайність недосконала, злам раковистий. Пірит крихкий, має густину 5000 кг/м3 твердість 6 - 6,5. Пірит - це сквозной полігенний мінерал, що зустрічається в самих різних генетичних типах родовищ.

Ільменіт - мінерал підкласу складних оксидів, кристалізується в трігональній сингонії. Зерна ільменіту неправильної форми. Відомі закономірні зростки ільменітів з магнетитом, рутилом, біотитом. Колір ільменіту залізно-чорний, в тонких сколах простежується червонувато-бурий колір. Мінерал крихкий і має напівметалевий блиск. Його твердість за шкалою Мооса 5-6. Він має густину 4800 кг/м3. Як акцесорний мінерал виявлений в багатьох магматичних породах. В породах зустрічається у вигляді вкрапленників і вростків. Частіш за все ільменіт зустрічається в габбро і сієнітах. Іноді зустрічається ніобій, що містить різновиди рутилу, іменований ільменорутіл чорного і червонувато-бурого кольору з густиною 4300 - 5600 кг/м3. Його твердість така ж, як і ільменіта. Зустрічається він звичайно в гранітних пегматитах.

З підкласу складних оксидів, що зустрічаються в облицювальних породах у вигляді акцесорних мінералів, слід виділити також каситерит, що кристалізується в сингонії тетрагонів. Структура каситериту близька до структури рутилу і його ізоморфної модифікації - анатаза. Каситерит утворює дипірамідальне стовбчаті і голчаті кристали. Кольори каситериту змінюються в широкому діапазоні. Є різновиди коричневих відтінків, чорних, сірих, рідко жовтувато-червонуватого. Він має велику густину - до 7000 кг/м3 характеризується твердістю в 6-7 одиниць за шкалою Фрідріха Мооса. Найбільша кількість каситериту як акцесорною мінералу зустрічається в гранітах Коростенського масиву Українського кристалічного щита.

Відповідно до "Тимчасових методичних вказівок за радіаційно-гігієнічною оцінкою корисних копалин при виробництві геологорозвідувальних робіт на родовищах будівельних матеріалів" всі родовища будівельних матеріалів за ступенем радіоактивності і характером розподілу порід з різним вмістом радіоактивних елементів підрозділяються на три групи.