Геологічна будова кар’єру Житомирської області
71

Причиною вимирання місцевих видів може бути інтродукція – переселення окремих видів у місцевість, де вони раніше не жили.

Також на тварин впливає шум гірничих підприємств і радіоактивність корисних копалин.

Господарська діяльність людини змінила гідрологічний і гідрохімічний режими водоймищ, що призводить до зниження рибопродуктивності. У водоймища потрапляють промислові стоки. Шкідливі речовини спричиняють загибель риб, кормових мікроорганізмів, втрату нерестилищ. Підігріті води, що надходять до водоймища, зумовлюють теплове забруднення, яке стимулює розвиток бактерій, що споживають кисень, збільшує вміст солей, призводить до масового розвитку водоростей і вищих рослин, підвищує чутливість водних організмів до шкідливих речовин.

Частина родовищ корисних копалин постає у вигляді розсипів, які розробляються дренажним, гідравлічним, бульдозерно-скреперним і іншими способами. При цих способах в найбільшій формі проявляється  забруднення річок каламутними водами, риба зникає з них і значні площі водойм виключаються із системи нерестилищ. Загублені площі відновлюються під нерест приблизно через 10-15 років після припинення розробок, але оскільки розсипні родовища розробляються протягом 30-50 років, площі забрудненого водозбору не використовуються для відтворення рибних запасів 50-75 років.

Підсумовуючи можна сказати, що розробка родовищ корисних копалин погіршує стан рослинного і тваринного світу на великих територіях.