Букинське родовище габро і лабрадориту
51

На залізничному транспорті поверхня  гірської маси, що транспортується, закріплюють пилозв’язуючими матеріалами, укривають плівкою або воложать водою. При конвеєрному транспорті використовують різні укриття конвеєрів, а конвеєрну стрічку очищають від налиплого матеріалу. Пункти перевантаження обладнають укриттями з аспираційнними системами.

Методи очищення від газоподібних забруднювачів по характері фізико-хімічних процесів поділяють на п'ять груп: абсорбції, адсорбції, хемосорбції, термічній нейтралізації і кататації.

Метод абсорбції полягає в поділі газоповітряних суміші шляхом поглинання одного чи декількох газових компонентів (абсорбатів) рідким поглиначем (абсорбентом) з утворенням розчину. Процес абсорбції часто називають скрубберним. Вибір абсорбенту обумовлений розчинністю в ньому  компонента, що витягається, і її залежністю від температури і тиску.

У залежності від реалізованого контакту газ-рідину розрізняють насадочні вежі; форсуночні і відцентрові скрубери; скрубери Вентури, тарілчасті, барботажно-пені й інші скрубери. Необхідним елементом технології збору є регенерація абсорбенту. Десорбцію розчиненого газу проводять або зниженням тиску, або підвищенням температури, або одночасним використанням того й іншого.

Метод хемосорбції, найбільш вигідний при невеликій концентрації шкідливих компонентів у  газах, що відходять, заснований на поглинанні газів і пар твердими чи рідкими поглиначами з утворенням малолетучих чи малорозчиних з'єднань. У більшості випадків ці реакції оборотні, що використовується для регенерації хемосорбента, особливо при очищенні від оксидів азоту.

Основним недоліком абсорбції і хемосорбції є зниження температури газів, що приводить до наступного зниження ефективності розсіювання залишкових газів в атмосфері.

Метод адсорбції заснований на властивості деяких твердих тіл з ультрамікропористою структурою селективно витягати і концентрувати на своїй поверхні окремі компоненти газової суміші. Процес може мати як фізичних характер, так і хімічний. У першому випадку він оборотний, у другому, як правило, необоротний. Як  адсорбенти застосовують активовані вугілля, прості і комплексні оксиди (силікагель, цеоліти і т.д.). Конструктивно адсорбери виконуються у виді вертикальних, горизонтальних чи кільцевих емкостей, заповнених пористим адсорбентом, через який фільтрується потік  газу, що очищається.

Адсорбція ефективна при видаленні великих концентрацій забруднюючих речовин; при видаленні пар розчинників, органічних смол, пар ефіру, ацетону. Адсорбенти також застосовують для очищення вихлопних газів автомобілів, для видалення радіоактивних газів і отрутних компонентів.

Коли обсяги викидів великі, а концентрація забруднюючих речовин перевищує 300 млн, для руйнування токсичних органічних речовин використовується дожиганіє (термічна нейтралізація). Метод заснований на здатності пальних компонентів окислятися до менш токсичних при наявності вільного кисню і високої температури газової суміші і реалізується прямим  чи спалюванням термічним окислюванням. До переваг цього методу перед адсорбцією й абсорбцією відносяться відсутність шламового господарства, невеликі габарити установок і простота їхнього обслуговування. Основний недолік - значні енерговитрати для нагрівання  газів, що очищаються.

Каталітичний метод заснований на перетворенні токсичних компонентів викидів у менш токсичні чи нешкідливі за рахунок використання каталізаторів, у якості яких застосовують платину, метали платинового ряду, окисли міді, двоокис марганцю, пятиокись ванадію й ін. Цей метод застосовується для очищення викидів від окису вуглецю за рахунок її окислювання до двоокису вуглецю.

У загальному випадку порядок вибору типу очисних пристроїв і фільтрів визначається наступною схемою: виявлення характеристик викидів (температура, вологість, вид і концентрація домішок, токсичність, дисперсність і т.п.); визначення типу очисного  чи пристрою фільтра по витраті газу, необхідної ступеня очищення, можливостей виробництва й інших факторів; оцінка робочої швидкості газів; техніко-економічний аналіз можливих варіантів очищення; розрахунок параметрів очисного пристрою; проектування і вибір очисного чи пристрою фільтра.

При виборі засобів для очищення викидів в атмосферу варто мати на увазі наступні особливості:

      сухі механічні способи і пристрої не ефективні при видаленні дрібнодисперсної і  пилу, що налипає;