Букинське родовище габро і лабрадориту
9

1.2. Характеристика сировини. Фізико механічний склад сировини та готової продукції

 

Облицювальний камінь повинен володіти необхідними декоративними якостями і визначеними фізико-механічними властивостями, що забезпечують багаторічну експлуатацію виготовлених з нього споруд. Він застосовується у вигляді блоків для архітектурно-будівельних деталей (орнаментів, барельєфів, колон, виготовлення монументів скульптур) чи у вигляді плит з різною фактурою поверхні для зовнішнього і внутрішнього облицювання стін будинків і споруд, настилання підлог, виготовлення сходових маршів і інших конструкцій.

Для одержання облицювальних матеріалів використовуються різні гірські породи. З міцних, твердих і морозостійких порід (граніт, діорит, габро, лабрадорит, кварцит, базальт, ріолит) одержують матеріали, що застосовуються для зовнішнього облицювання будинків, парапетів, сходів, площадок, плит для настилання підлог у приміщеннях з інтенсивним рухом людських потоків; з порід середньої міцності і м'яких, неморозостійких (мармур, доломіт, вапняк, гіпс, гравертин, туф вулканічний і ін.) виготовляють в основному матеріали для внутрішнього облицювання і благоустрою будинків (облицювання стін, настилання підлог з незначним рухом людських потоків і ін.).

Обов'язковою вимогою для родовищ облицювального каменю є можливість одержання з гірського масиву блоків необхідних розмірів, форми і характеру поверхні, що дозволяє виготовляти стандартні плити й архітектурно-будівельні деталі.

Вимоги промисловості до якості сировини. Якість декоративно-облицювальних каменів визначається відповідно до  ДСТ 9479-84 "Блоки з природного каменю для виробництва лицювальних виробів. Технічні вимоги". Стандарт затверджений і введений у дію Постановою Державного Комітету СРСР по справах будівництва від 30.12.1983р. №345. Стандарт поширюється на блоки, що добуваються з масиву гірських порід і, що призначаються для виготовлення облицювальних плит і архітектурних виробів за відповідними стандартами і технічними умовами.

Облицювальні плити, виготовлені з блоків шляхом розпилювання, повинні відповідати вимогам ДСТ 9480-84 "Плити облицювальні пелені з природного каменю. Технічні умови".

Фізико-механічні властивості порід, використовуваних для одержання шашки, повинні відповідати ДСТ 6666-81 "Камені бортові з гірських порід. Технічні умови".

За технічними умовами ДСТ 9479-84 блоки характеризуються формою, довжиною, висотою й обсягом, якістю поверхні, фізико-хімічними властивостями породи блоку, відокремлюваного від масиву (моноліту). Крім того, вихідну породу оцінюють петрографічною характеристикою, декоративними і фізичними властивостями.

Блоки повинні мати форму прямокутного  чи паралелепіпеда близьку до нього ширину і висоту від 0,2 до 2,0м, довжину до 2,8м.

  Таблиця 1.3.

         Обсяг блоків в залежності від виду гірської породи (ДСТ 9479-84)

Найменування гірських порід

 

Обсяг блоків, м3, груп

I

II

III

IV

V

Граніт, діорит, сієнит, лабрадорит, габро, базальт, діабаз, андезит і ін. вивержені породи, а також кварцит

св. 5,0 до 8,0

св. 2,5 до 5,0

св.1,0 до 2,5

св. 0,4 до 1,0

св. 0,01

до 0,4

Мармур білий

св. 4,5 до 8,0

св. 2,0 до 4,5

св. 1,0 до 2,0

св.1,0 до 1,0

св. 0,01

до 0,4

Мармур кольоровий

св.4,5 до 6,0

св. 2,0 до 4,5

св. 0,7 до 2,0

св.0,4 до 1,0

св.0,01

до 0,4

За узгодженням зі споживачем допускається випуск блоків групи І обсягом понад 8м3.