Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
17

Для виявлених потенційно небезпечних об'єктів потрібно прогнозувати сценарії виникнення і розвитку можливих аварій, що призводять до реалізації потенційних небезпек. Сценарій має починатися з події (стадії), що утворює безпосередню загрозу виходу технологічного процесу з-під контролю й виникнення аварії. При цьому слід враховувати параметри стану речовин (температура, тиск, агрегатний стан тощо) і стан обладнання, які відповідають як нормальному технологічному режиму, так і режимам, які можливі при настанні й розвитку аварії [17]. На кожній стадії розвитку аварії потрібно:

оцінити кількість небезпечних речовин, яка може взяти участь в. аварії, що прогнозується;

встановити чинники враження, які притаманні виду небезпеки, який реалізується під час аварії;

оцінити наслідки впливу вражальних чинників аварії на сусідні об'єкти й людей з урахуванням властивостей цих об'єктів і їхнього взаємне розміщення: визначаються масштаби зон руйнування, ураження людей і зараження місцевості; визначити безпечні зони й місця можливих сховищ, шляхи евакуації, що не потрапляють під вплив вражальних чинників аварії.

За результатами аналізу виникнення й розвитку аварій оцінки їх наслідків потрібно встановити можливість переходу аварії на рівні "Б" і "В". Для кожної стадії сценарію розвитку аварії надається код. Оцінка наслідків аварії і її окремих стадій виконується за допомогою методик, які наводяться у нормативно-технічній документації і довідковій літературі. Аналіз небезпеки надається у вигляді звіту або пояснювальної записки, який повинен містити: використану вихідну інформацію або посилання на документи, в яких вона міститься; опис використаних методів аналізу й методик оцінки або відповідні посилання на них; результати розрахунків і оцінок [17].

Результати аналізу надаються:

     для устаткування (апаратів, машин тощо) - у вигляді картки небезпеки;