Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
87

Другий напрямок, зв'язаний з витратам, є більш очевидним. Використовувані тут методи розглянуті в попередніх двох параграфах: витратна оцінка цінності природних благ і послуг, метод приведених витрат (аналіз витрата/ефективність). Розглянемо більш докладно перший напрямок оцінки екологічного впливу, зв'язаний з використанням наявних (ринкових) цін.

По всім перерахованим у рамках цього напрямку методам можливе одержання натуральних показників, що відбивають погіршення екологічної ситуації й екологічний збиток, що можуть бути оцінені в ринковій формі. Важливим достоїнством перерахованих підходів є можливість використання ринкової ціни для оцінки впливу на товари і послуги.

Тут звичайно застосовуються прямі методи аналізу витрат і вигод з урахуванням екологічних наслідків впливу проектів. Впливи можуть виявлятися як на природні системи (сільське господарство, лісове господарство, рибальство), так і на штучно створені системи (будинку, спорудження, виробництва у виробничому і побутовому секторах). У результаті зміни якості природних ресурсів і стану навколишнього середовища відбувається зміна продуктивності, продуктивності природних і штучних систем, можлива зміна виробничих витрат у цих системах. Дані зміни впливають на обсяги виробництва, коливання цін і т.п. [9, 8]. У результаті можливі фізичні зміни на основі ринкових цін можуть бути оцінені у вартісній формі.

Метод з використанням зміни продуктивності є прямим продовженням традиційного аналізу ефективності або витрати-вигоди. Фізичні зміни виробництва оцінюються з використанням ринкових цін на використовувану і вироблену продукцію. Метод оцінки зміни продуктивності використовується в основному в двох випадках: коли оцінюється абсолютна величина впливу і коли вплив оцінюється в «прирістній» формі. Перший випадок є найбільш чистим і простим. Тут зіставляється два варіанти: мається екологічний вплив чи ні. Перший варіант і вимагає оцінки. Наприклад, забруднення повітря в результаті роботи підприємства приводить до зниження врожайності сільськогосподарських угідь. Тут потрібна оцінка зміни продуктивності землі, що можливо при зіставленні врожайності аналогічних по якості ґрунту ділянок поблизу заводу й у чистому районі