Годівля свиноматок перші 84 дні поросності
11

Бажано, щоб поживність комбінованого силосу була неменше як 0,30 кормових одиниць із вмістом 20-30 грами перетравного протеїну та 10-15 мг каротину на 1 кг корму. Клітковини в ньому має бути не більше 6-8%, органічних кислот – 1,5-1,8%.

До складу комбінованих силосів вводять цукрові буряки разом із гичкою в кількості від 20 до 40% за масою, пам’ятаючи, що збільшення їх понад 40% значно погіршує якість силосу: він стає дуже кислим, містить 3-4% кислот,  з яких 1,8-3,6% оцтової.

Головні умови приготування доброякісних комбінованих силосів – це чистота компонентів, добре подрібнення і перемішування, швидке завантаження й негайне укриття силосної споруди.

Буряки та картоплю перед подрібнюванням миють. Доводити їх до стану м’язги не доцільно, а краще пропускати крізь коренерізку, щоб запобігти великому виділенню соків і підвищеній кислотності силосу. На дно споруди для вбирання зайвого соку кладуть полову або січку бобових культур шаром 25-30 см.

Зелені корми, завдяки своїй ніжності, високому вмісту ароматичних речовин і активній дії на всі травні залози, є добрим кормом для свиней.

При годівлі свиней використовують трави злакових, злако-бобових і бобових культур.

Зелену траву різних посівних культур перед згодовуванням свиней подрібнюють до частин довжиною 10-15 мм. Згодовують траву свиням в суміші з концентрованими кормами.