Годівля свиноматок перші 84 дні поросності
15

1.6. Шляхи зменшення надходження тяжких елементів в організм свиней

 

 

Надходження радіонуклідів в атмосферу і гідросферу приводить до попадання їх в грунт, осадження на рослинах і в результаті включення в біологічні, а відповідно, в кормові ланцюги, кінцевим споживачем якого є людина.

Основний шлях доступу радіоактивних продуктів ділення в організм свиней аліментарний (з кормовими продуктами). Інгаляційний шлях доступу для стронція і цезія не грає великої ролі. Навіть для летючих радіонуклідів йоду доступ його через легені не перевищує 10% від загального.

Радіаційна ситуація в різні періоди характеризується різними шляхами включення радіонуклідів кормові і харчові ланцюги: в рік випадання радіоактивних продуктів ділення, якщо вони проходили на протязі вегетаційного періоду рослин, переважає аеральний (некореневий) шлях, а в наступні роки по мірі проникнення радіонуклідів в кореневі горизонти ґрунту основним робиться ґрунтовий  (кореневий) шлях включення.

Різниця між цими шляхами полягає в тому, що при кореневому шляху доступ радіонуклідів в рослини ґрунт грає роль сорбента, який може специфічно зв’язати та утримати в поглиненому становищі катіони в результаті абсорбції, комплексно-утворенні.

Рівні радіоактивно забруднені продукції тваринництва при рівній цільності забруднення території багато в чому визначається способом утримання і годування тварин, виробництва кормів.

При викиді в навколишнє середовище радіоактивного йоду свиням необхідно згодувати корми, заготовлені до випадання, або свіжі соковиті корми – картопля, буряк, морква.

Перш за все, особливу увагу приділяють збалансованості раціону свиней по калію і кальцію.