Операції в області грудної клітки (травматичний перикардит)
13

Перед операцією проводять підготовку інструментів та матеріалу. Для цього проводять його стерилізацію. Повноцінна стерилізація – один із методів профілактики імплантаційної інфекції.

Проводять стерилізацію тканин які використовуються під час операції: шовкові, бавовняні, лляні та синтетичні нитки, кетчуг, а також металевий дріт з нержавіючої хромонікелевої сталі.

Всі сучасні методи стерилізації матеріалу включають такі етапи: механічне очищення, знежирення, стерилізацію, дублення та імпрегнацію антисептиками. Нитки та тканини перуть з милом, а потім стерилізують в автоклаві протягом 20 хв. при температурі 132 градуси С і тиску 0,2 мПа або кип’ятять протягом 20 хв. у дистильованій воді. Потім їх заливають 96% спиртом і так зберігають.

З метою запобігання інфекційно-запальним ускладненням за останні роки синтезовано протимікробні нитки – тефлон, біолан, йодин, летилан, які протягом місяця після накладання швів зберігають свої бактерицидні властивості.

Для перев’язочного матеріалу використовують марлю і гігроскопічну вату. З них виготовляють бинти, тампони, турунду тощо. Хірургічну білизну-халат, ковпачки, простирадла, маски, рушники – виготовляють переважно з бавовняних тванин.

Перев’язочний матеріал і хірургічну білизну стерилізують в автоклавах (парою під тиском), прасуванням, рідше парою і кип’ятінням. Доцільно використовувати спецодяг і хірургічну білизну з матеріалів, які мають протимікробні властивості. Такі тканини зберігають свої протимікробні властивості після кількаразового прання, стерилізації в автоклаві чи кип’ятінні.

Перед стерилізацією інструменти ретельно очищують. З інструментів попередньо знімають змазку, зануривши в гарячу воду (50-60 градусів) чи 1% розчин миючих засобів, протирають чистою салфеткою чи рушником. Додатково ще протирають салфеткою, зволоженою бензином чи ацетоном.