Операції в області грудної клітки (травматичний перикардит)
7

Діафрагму інервує руховий діафрагмальний нерв – n. Phrenicus, - який формується із вентральних гілок 6-7 шийних нервів.

Кровопостачання.

  1.                  Основним джерелом кровопостачання бокової грудної стінки є сегмент альні міжреберні артерії. Вони проходять у кожному міжребер’ї під міжреберними м’язами медіально прикриті внутрішньогрудноюфасцією. Розташовуються вони в судинних жолобах вздовж задніх країв ребер. Спереду артерію супроводить одноіменна вена, і лише в окремих сегментах можна зустріти зворотнє співвідношення. Іноді в кожному міжребер’ї замість однієї артерії виявляють дві: передню (типову) і менш розвинену задню, яка проходить вздовж переднього краю ребра.
  2.                  Внутрішня грудна артерія, яку супроводить одноіменна вена, спрямовується під внутрішньогрудною фасцією каудально по реберно-хрящових з’єднаннях; на рівні 6-7 ребра вона віддає дорзальну мускульно-діафрагмальну артерію, а головним стовбуром повертає вниз, пронизує поперечний черевний мускуль і йде назад по прямому черевному мускулу, як передня надчеревна артерія. У кожному сегменті до входу в черевну стінку від неї відгалужуються дорзальні міжреберні гілки, які з’єднуються з міжреберними артеріями.
  3.                  Під шкірою, вздовж верхнього краю глибокого грудного мускула, розташовується зовнішня грудна (або шпорна) вена.

Інервація. Шкіру бокової грудної  стінки інервують дорзальні і вентральні гілки грудних нервів. Межа між зонами галуження обох груп нервів проходить від бугра ості лопатки до колінної складки. Міжреберні і косий черевний зовнішній мускули обслуговують сегмент альні міжреберні нерви (вентральні гілки грудних нервів). В інших м’язах цієї ділянки розгалужується група грудних нервів, які походять із плечового сплетення: довгий грудний нерв – в зубчастому вентральному; грудний дорзальний – в найширшому мускулі спини; грудні латеральний і вентральний – в шкірному мускулі тулуба (в товщі цього мускула вони проникають до колінної скадки). Інервація бокової грудної стінки здійснюється головним чином грудними сегментальними спино-мозковими нервами, який підсіл виходу із спинномозкового каналу поділяються на вентральні (міжреберні нерви) і дорсальні стовбури, латеральні шкірні гілки в яких і нервують шкіру верхньої третини грудної стінки. Крім того в інервації беруть участь нерви з каудальної гурпи пекторальних нервів: грудний довгий нерв (інервує зубчастий вентральний м’яз) грудний дорсальний нерв (йде в найширший м’яз). І грудний вентральний нерв, який супроводжує зовнішню грудну вену і гілки від нього йдуть у шкуру вентральної частини грудної стінки та шкірний м’яз тулуба.