Види дипломатичних прийомів
11

Урочистість при­йому може бути підкреслена зазначенням у запрошенні особливої фор­ми одягу. З цією ж метою перед закінченням прийому можна подати мо­розиво, шампанське, каву. Якщо прийом влаштовується на честь високо­го гостя або з нагоди національного свята, у кінці прийому можлива ор­ганізація невеликого концерту або показ фільму.

 "Чай" - неофіційний прийом, який влаштовують, як правило, тільки для жінок. Влаштовують їх дружини міністрів закордонних справ, послів для дружин послів. Прийом такого типу проводиться між 16-18 годинами. Тривалість - 1 - 1,5 години. Для чаю накривається один або кілька сто­лів, подаються кондитерські та булочні вироби, десертні й сухі вина, со­ки, мінеральна вода. Закуски (канапе з ікрою, рибою, сиром) подаються за чаєм рідко, а якщо й подаються, то в невеликій кількості. У деяких кра-'нах, наприклад в Туреччині, такий вид прийняття влаштовується на честь високих гостей від імені керівних діячів країни. В англійському про­токолі прийом такого типу отримав назву "five o'clock" (п'ять годин).

 "Жур-фікс" (з французької "фіксований день") - прийоми, які влашто­вують дружини міністрів закордонних справ або послів у певні дні (неді­лю слід уникати) й години протягом усього осінньо-зимового сезону. Прийоми такого типу називають ще "середи", "четверги", "п'ятниці" тощо (влаштовуються, наприклад, кожної останньої середи кожного місяця). Особи, які одержали запрошення на "жур-фікс", можуть приходити на нього без додаткових запрошень до закінчення сезону, якщо не надійде особливе повідомлення. За часом проведення та характером частування "жур-фікс" не відрізняється від "чаю".

На прийоми "жур-фікс" можуть та­кож запрошуватись чоловіки. Інколи такі прийоми носять форму музич­них та літературних вечорів. У наш час прийоми типу "жур-фікс" знову відроджуються в багатьох країнах в оточенні дружин високопосадових чиновників і дипломатичних працівників.

 "Обід" вважається найбільш почесним видом прийому. Офіційні обіди даються на честь глави держави, членів уряду, членів дипломатичного корпусу. Прийоми такого типу починаються між 19-ю та 21-ю годинами (але не пізніше), як правило, о 19.30 або 20.30. Проводяться з розміщен­ням гостей за столом. Форма одягу - лише вечірня: темний костюм, смо­кінг або фрак - для чоловіків, вечірній туалет - для жінок.