Види дипломатичних прийомів
9

 Сніданок - один із найпоширеніших видів дипломатичних прийомів. Влаштовується з приводу приїзду і від'їзду послів, річниці договорів, ін­ших ювілейних дат, на честь високих іноземних гостей, в порядку під­тримання контактів МЗС із закордонними представництвами тощо. Вла­штовується між 12-ю та 15-ю годинами. Найбільш поширений початок сніданку о 12.30; 13-й годині.

Меню сніданку складається з урахуванням існуючих у країні традицій та звичаїв і, як правило, включає холодні заку­ски, гарячі рибні та м'ясні страви, десерт. Подавати на сніданок перші страви (супи) не прийнято, але подача їх не буде помилкою, якщо сніда­нок починається о 14-й годині. Перед сніданком гостям пропонують апе­ритив (соки, безалкогольні напої). Під час сніданку можлива подача су­хих виноградних вин, а на закінчення - шампанського, кави, чаю. До кави можлива подача коньяку, а до чаю - лікеру. Мінеральна вода і соки по­даються протягом усього сніданку.

Сніданок триває годину-півтори, із них близько години гості проводять за столом і близько ЗО хвилин - за кавою, чаєм (кава, чай можуть бути подані за тим самим столом або у вітальні). Форма одягу на сніданку - повсякденний костюм, якщо інший одяг спеціально не вказаний у запрошенні.

 Сніданок прийнято вважати офіційним прийомом. Розміщення здійс­нюється за протоколом. Оптимальна кількість гостей - 12, що дозволить їх розмістити за одним столом (число "12" вважається застільним). Якщо запрошених більше, можна поставити паралельно два-три столи.

 Згідно із нормами західного етикету міцні напої - горілка, віскі, джин -на денних прийомах не подаються. Водночас вітчизняні фахівці з етике­ту допускають подавання міцних напоїв під час денних прийомів.

 Під час візитів іноземних державних діячів влаштовують т.зв. "робочі сніданки", як правило, від імені міністра закордонних справ, тривалістю до однієї години. Такі сніданки розпочинаються о 8.00 або 8.30, у них бере участь обмежена кількість осіб. Захід проводиться без виголошен­ня тостів. "Робочі сніданки" мають діловий характер і є складовою робо­чої частини програми візиту іноземного державного діяча. Під час при­йому такого типу подають холодні закуски, гарячі рибні та м'ясні страви, десерт. З напоїв пропонують води, соки, чай, каву.