Асертивність у навчанні. Можливості використання
11

Підліток вчиться дивитися далі, щонайменше на один-два кроки вперед стосовно того, що робить. Він спрямований на роботу з тим, чого ще не було, з тим, що може бути, що додати. Як наслідок, крім професійного зростання, в учасників тренінгу асертивності змінюються уявлення про себе: про те, що вони можуть, і про те,чого вони не знають, чого не можуть.

Філософія тренінгу полягає в тому, що учасник сам є автором і творцем усього, що відбувається в його житті і навколо нього, з тими людьми, які його оточують. Він сама створює реальність довкола себе і впливає на неї.

Ми приходимо в цей світ з певним набором, який від початку закладено в нас: знань, навичок, виховання тощо. І при цьому кожний по-різному цим набором користується.

Є люди, яких називають успішними і щасливими, є невдахи. Різниця в тому, що щасливі й успішні завжди націлені на щось нове, завжди готові експериментувати. А невдахи чинять опір новому, бо є страх втратити щонайменше те, що вже є. Соціально-психологічний тренінг асертивності не ставить за мету вирішувати проблеми. Він вчить людину досягати поставленої мети бути у гармонії з самим собою та навколишнім світом.

Ідея асертивності передбачає формування в особистості підлітка визначеної якості поведінки, завдяки якій вона може володіти спонтанними реакціями, розумним проявом емоцій, вмінням прямо говорити про свої бажання і вимоги, здатна висловлювати власну точку зору, не боїться заперечувати, використовуючи аргументацію, наполягати на своєму в ситуаціях, коли будь-яка аргументація виявляється зайвою; володіти тактиками задоволення справедливих вимог і відмови у відповідь на неприпустимі прагнення таким чином, аби при цьому не порушувалися права інших людей.

Поняття «впевненість» передбачає наявність суб’єктивної установки на самого себе, соціальної готовності та здібності адекватно реалізовувати власні прагнення. Впевнена поведінка не означає придушення агресивних почуттів, вона сприяє редукції агресивної поведінки й зникненню приводів для агресії. Основні цілі розвитку асертивності реалізуються через визначені соціальні ситуації,