Торгівельна політика України
7

2. Принципи торгівельної політики України

 

 

 

В розробці стратегічної програми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України існують фундаментальні положення і принципи. Щонайперше, йдеться про забезпечення суверенітету України в світогосподарських зв’язках, гарантування її національної зовнішньо-економічної безпеки.

По-друге, вся розгалужена сукупність зовнішньоекономічних зв’язків повинна ґрунтуватись на суворо еквівалентному, взаємовигідному обміні, міжнародному поділі і кооперації праці.

По-третє, взаємодія із світовим господарством має спиратись на комплексну, гнучку і динамічну державну зовнішньоекономічну політику, в основі якої максимальна господарська свобода безпосередніх виробників та експортерів товарів і послуг – підприємств, фірм, банків, корпорацій, концернів, кооперативів, юридичних і фізичних осіб.

По-четверте, відкритість економіки для широкої і взаємовигідної участі у регіональних і світових господарських і валютно-фінансових системах і структурах.

Виходячи з цих основоположних принципів, можна сформулювати головні складові елементи системи зовнішньоекономічної стратегії України. Вона включає в себе:

  1. Створення потужного експортного сектора;
  2. Національна конвертована валюта;
  3. Залучення іноземних інвестицій на основі створення спільного підприємництва, вільних економічних зон, інших форм спільного підприємництва із зарубіжним капіталом;
  4. Лібералізацію імпорту;
  5. Проведення зарубіжної підприємницької діяльності;