Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки підвищення
41

Розділ 3. Оцінка та напрямки підвищення ефективності операційної діяльності підприємства

 

3.1 Стратегічний аналіз операційної діяльності підприємства як передумова його реформування

 

 

Стратегічний аналіз означає перетворення бази да­них, отриманих в результаті аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища, а також місії і цілей на стратегіч­ний план підприємства. Стратегічний аналіз означає по суті формування стратегічного плану підприємства.

Інструменти стратегічного аналізу (планування):

Формальні (стандартні) моделі. У вітчизняній еконо­мічній літературі під моделлю прийнято розуміти певне фор­малізоване в термінах економіко-математичних методів відо­браження економічних процесів і явищ. В ринковій же еконо­міці великого поширення набуло поняття моделі як інструмен­ту вироблення стратегій, не обов'язково формалізованої у виг­ляді математичних відносин, однак такої, що відображає дина­мічність процесів у зовнішньому і внутрішньому середовищі[27,c.208].

В цьому аспекті методи і моделі являють собою в певній мірі синоніми. До формальних моделей можна віднести матричні методи, що становлять окрему тему для вивчення.

Самостійний творчий аналіз (планування) з використанням відомих традиційних методів і прийомів економічно­го аналізу серед яких:

1. Статистично-економічний метод. Прийоми:

а) статис­тичне спостереження - для збору цифрових даних, вибірково­го обстеження, анкетування тощо;