Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки підвищення
43

Стратегічний аналіз проводиться у два етапи:

1.Набір планових показників, що виражають ідею, місію і цілі підприємства та їх порівняння з реальними мож­ливостями, що пропонує середовище і встановлення розриву між ними.Визначення альтернативних варіантів стратегічного плану (можливих варіантів розвитку).

На першому етапі стратегічного аналізу встановлюють розрив між стратегічними цілями підприємст­ва і його можливостями, використовуючи, зокрема, один із специфічних методів аналізу - метод розриву.

Аналіз розриву проводиться в такій послідовності:

- рангуються по строках стратегічні цілі підприємства.По цих же строках проставляються реальні можливості підприємства;

- визначаються розриви між цілями і можливостями під­приємства по кожному строку (періоду);

- розробляються певні заходи (програми і тактичні дії) по заповненню розривів на кожну дату.

2.На другому етапі стратегічного аналізу формують альте­рнативні варіанти стратегічного плану (можливі варіанти розвитку), застосовуючи при цьому відомі (названі вище) спе­цифічні методи стратегічного аналізу.

 

3.2 Напрямки підвищення ефективності операційної діяльності підприємства

 

 

Проблема визначення ефективності підприємства та пошуку шляхів її підвищення є складною і такою, що важко формалізується. Адже будь-яке підприємство - це складна система, яку важко спростити, не втративши при цьому її суттєвих характеристик. Тому сподіватися, що можна дістати просту й легко зрозумілу схему аналізу, яка давала б змогу отримувати бажаний результат в усіх випадках, було б не зовсім правильно.