Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки підвищення
7
  1.               Скільки необхідно мати в наявності капіталу підприємству?
  2.               Яким чином мобілізувати ці кошти?
  3.               До якого ступеня можна доводити фінансовий ризик, використовуючи ефект фінансового важеля?
  4.               Що дешевше: придбання чи оренда нерухомості?
  5.               До якого ступеня можна нарощувати силу операційного важеля, маневруючи перемінними і постійними витратами, змінюючи тим самим рівень підприємницького ризику, пов'язаного з діяльністю підприємства?
  6.               Чи варто продавати продукцію за цінами нижче собівартості?
  7.               Чи робити більш того чи іншого продукту?
  8.               Як відіб’ється на прибутку зміна об'єму реалізації?

CVP-аналіз служить пошуку оптимальних, найбільш вигідних підприємству витрат. Він вимагає розподілу витрат на перемінні й постійні, прямі і непрямі, релевантні і не релевантні [19, c. 91].

Перемінні витрати змінюються в цілому прямо пропорційно об'єму виробництва продукції. Це можуть бути витрати на сировину й матеріали для основного виробництва, заробітна плата основних виробничих робітників, витрати на збут продукції й інше. Підприємству вигідно мати менше перемінних витрат на одиницю продукції, оскільки так воно забезпечує собі, відповідно, й більше прибутку. Зі зміною об'єму виробництва загальні перемінні витрати зменшуються (збільшуються), у той же час на одиницю продукції вони залишаються незмінні.

Постійні витрати необхідно розглядати в короткостроковому періоді, так називаному релевантному діапазоні. У цьому випадку вони в цілому не змінюються. До постійних витрат можна віднести орендну плату, амортизаційні відрахування, заробітну плату керівників і інші. Зміна об'єму виробництва не робить ніякого впливу на розмір цих витрат. Однак у перерахунку на одиницю продукції ці витрати змінюються обернено пропорційно.