Джерела формування та використання прибутку підприємств
11

Прибуток здійснюється в такому порядку:

  1. Визначення потреби в прибутку за напрямками його використання.
  2. Формування цільової структури розподілу прибутку.
  3. Визначення пріоритетності у використанні прибутку за окремими напрямками використання.
  4. Збалансування потреби в прибутку по напрямках його використання з можливостями отримання прибутку при здійсненні господарсько-фінансової діяльності підприємства [29, с.93-94].

Розрахунок потреби в прибутку за напрямками його використання здійснюється за окремими елементами його складових, сумарна ж потреба в прибуткові – за всіма напрямками його використання може бути прийнята як один з варіантів величини цільового чистого прибутку підприємства.

 

 1.2. Методи розрахунку прибутку підприємства

 

 

З реформуванням в 2000 році в Україні бухгалтерського обліку і фінансової звітності відповідно до міжнародних стандартів відбулися зміни у визначенні поняття прибутку. Перш ніж розглянути види прибутків (збитків), які відображаються в фінансовій звітності господарюючих суб’єктів, розглянемо основні терміни, визначені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку №3 “Звіт про фінансові результати”[6,с.5].

Так в звіті передбачено відображення фінансових результатів отриманих від:

  1. Звичайної діяльності: операційної діяльності (основної і додаткової); інвестиційної діяльності; фінансової діяльності.
  2. Надзвичайної діяльності [6, с.2].

Звичайна діяльність – це люба основна діяльність підприємства, а також операції, які забезпечують або виникають в результаті її проведення.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємств, а також інші види діяльності, які не являються інвестиційною чи фінансовою діяльністю.