Джерела формування та використання прибутку підприємств
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми. Розвиток ринкових відносин вимагає здійснення нової фінансової політики, посилення її впливу на прискорення соціально-економічного розвитку України, ріст ефективності виробництва і зміцнення фінансів держави. Важлива роль у забезпеченні всесторонньої інтенсифікації виробництва і підвищенні ефективності належить прибутку.

Прибуток – це рушійна сила ринку, яка визначає вирішення трьох основних взаємопов’язаних проблем: що виробляти, як виробляти і для кого виробляти. Прибуток – це винагорода за підприємницьку діяльність і введення технічних вдосконалень.

Прибуток – одна із основних форм грошових нагромаджень, які створюються в галузях економіки; він є частиною національного доходу, включає вартість додаткового продукту і окремі елементи необхідного. Прибуток займає одне з центральних місць в загальній системі вартісних інструментів і важелів управління економікою. Це виражається в тому, що фінанси, кредит, ціни, собівартість та інші економічні важелі прямо або опосередковано пов’язані з прибутком.

Прибуток є однією із основних категорій товарного виробництва. Це передусім виробнича категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва. Прибуток як економічний показник являє собою різницю між ціною реалізації та собівартістю продукції (товарів, послуг), між обсягом отриманої виручки та сумою витрат на виробництво та реалізацію продукції.

Водночас прибуток - це підсумковий якісний показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб’єктів господарювання, який відображає зміну обсягів доходів підприємства, рівень використання ресурсів, величину витрат. Таким чином він синтезує в собі всі сторони діяльності підприємства, характеризує ефективність господарювання підприємства за всіма напрямами його діяльності: виробничою, збутовою, постачальницькою, фінансовою та інвестиційною. Він становить основу економічного розвитку підприємства і зміцнення його фінансових відносин з партнерами.