Світовий енергетичний ринок
11

[18,c.346].

Ядерна енергія сьогодні, в принципі, є реальним, істотним і перспективним джерелом забезпечення потреб людства в довгостроковому плані. Адже частка гідроенергії складає близько 20%, а альтернативних джерел – не більш 0,5% світового виробництва електроенергії.

Зрозуміло, ядерна енергетика не безаварійна, не застрахована від технічних збоїв, пов’язана з відходами, що вимагають особливого поводження. Але ці реальні проблеми піддаються сучасним і надійним технічним рішенням, покликаним гарантувати максимальну безпеку.

Світовий економічний гідроенергетичний потенціал досягає 9,7 – 9,8 трлн. квт. ч (тобто та його частина, використання якої на даному етапі економічно виправдане) і використовується в даний час на 21%. Ступінь освоєння гідроенергетичного потенціалу особливо велика в Західній і Центральній Європі (70%), у Північній Америці і Росії вона нижче (відповідно 38 і 20%).

 

1.2 Енергетична ситуація в світі

 

 

 

Світова енергетична криза стимулює розвиток соціальної корпоративної відповідальності бізнесу. Все більше компаній робить ставку на енергоефективні технології та розвиток альтернативних джерел енергії.

Неефективне використання ресурсів, їх виснаження та високий рівень викидів CO2 в атмосферу ставлять під загрозу розвиток майбутнього світу.

Вартість енергії постійно зростає і це стає основним фактором витрат – як для виробників, так і для споживачів. Ціна одного бареля сирої нафти з 2007 року зросла в п’ять разів, при цьому не однократно перевищила критичну позначку 100$. За оцінками експертів така тенденція триватиме і далі.

Зростаюче споживання енергоресурсів стимулює забруднення атмосфери викидами CO2, які призводять до нагрівання атмосфери і, відповідно, до кліматичних змін, які приховують непередбачувані та небезпечні наслідки для Землі.