Світовий енергетичний ринок
3

Вступ

 

 

 

 

Актуальність теми. Енергетичні ринки мають глобальний характер. Нафта та газ надходять з усіх куточків земної кулі - Каспію, Росії, Близького Сходу, Африки, Південної та Північної Америки. Але останнім часом спостерігається нестабільність на світовому ринку нафти. За останні вісім років світова економіка розвивалася дуже швидкими темпами, що зумовило підвищення попиту на нафту, яка на сьогодні використовується як сировина для багатьох галузей промисловості. Зріст попиту призводить до підвищення цін на сировину, що, в свою чергу, значно впливає на подальший розвиток світової економіки.

Імпортери визначають свої джерела енергоносіїв, виходячи з пропозиції ціни та якості, вибираючи для своїх потреб конкурентно найвигідніше джерело. Все частіше якість палива та високі екологічні стандарти впливають на вибір постачальника. Для того, щоб мати успіх на цьому міжнародному ринку, країни мають бути здатними конкурувати як постачальники та транспортери, а також як ефективні споживачі енергії, яку вони використовують.

Метою курсової роботи є дослідження світового енергетичного ринку.

Предметом даної курсової роботи є сукупність дослідження світового енергетичного ринку,сучасний стан його та перспективи міжнародного співробітництва України на світовому енергетичному ринку.

При написанні курсової роботи слідує вирішити такі завдання:

- розглянути енергетичний потенціал і його розподіл у світовому господарстві;

- охарактеризувати енергетичну ситуацію в світі;

- показати як забезпечений енергоносіями світовий ринок;

- провести аналіз світового ринку по основних енергетичний складових;

- охарактеризувати основний європейський енергетичний ринок;

- показати яке місце на енергетичному ринку займає Україна;