Світовий енергетичний ринок
15

так і споживання енергії різними регіонами та секторами економіки.

Отримані оцінки можуть відрізнятися одна від одної. Це обумовлено не тільки використанням різної фактологічної бази й методів підрахунку та прогнозу, не тільки вибором різних сценаріїв розвитку, але й окремими політичними, економічними та соціальними факторами.

Прогнозні оцінки запасів,видобутку та використання ПЕР щорічно змінюються (коригуються), але для прийняття рішень на політичному, економічному та соціальному рівнях важливо оперувати наявними тенденціями та можливими сценаріями розвитку, потенційними можливостями як видобутку, так і споживання конкретних видів енергоносіїв.

Зараз понад 90% усієї енергії, що використовується людиною,виробляється за рахунок органічного палива. На даний час його світові розвідані запаси оцінюються таким чином (млрд. т у. п.):вугілля – 727; нафта – 196; газ – 144; усього – 6300.

Запаси урану в земній корі визначаються залежно від собівартості його видобутку та досягають 1 млрд. т при собівартості 500 дол. США за 1 кг (сьогоднішня економічно прийнятна його собівартість звичайно не перевищує 80-130 дол. США за 1 кг, що зменшує прийнятні запаси урану у 200 разів) [9,c.308].

За прогнозами спеціалістів Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Розумкова при рівнях світового видобутку станом на 2008 р. світових запасів вугілля, природного газу та нафти вистачить відповідно на 204, 61 та 41 рік.

Із наведених даних можна зробити такий висновок: якщо близько 70% усіх запасів нафти та газу припадає на Близький Схід та країни СНД, то кам’яне вугілля видобувають більш ніж у 100 країнах, його запаси є географічно найбільш поширеними та рівномірно розподіленими.

У 2008 р. у світі було видобуто 5538,1 млн. т вугілля, 3867,9 млн. т нафти, 2691,6 млрд. м3 природного газу.

Аналіз показників, що характеризують динаміку світового споживання енергетичної сировини