Страховий ринок: відповіді на запитання
33

Розділ «Частка перестраховиків у страхових резервах» наявний виключно в балансі  страхової(перестрахової) організації та відображає діяльність страхової організації як перестраховика. Є частиною страхового резерву перестраховика, відповідає обсягу ризику,що перестраховується.

Особливим саме для страхування є статті, що відображають дебіторську заборгованість за операціями страхування, співстрахування і перестрахування, тобто показують заборгованості страхувальників, страхових агентів, брокерів та інших страхових організацій.

Пасиви баланса страхової організації відображають джерела коштів страховика, в тому числі власний капітал і залучені кошти. Розділ «Страхові резерви» наявний у пасиві баланса виключно страхової (перестрахової) організації, відображає зобов’язання страховика за страховими виплатами. Страхові резерви поділяються: на резерв незароблених премій,резерв збитків, резерв зї страхування життя. У розділі «Зобов’язання» специфічними для страхової діяльності є депо премій з ризиків, переданих у перестрахування. Капітал страхової організації за джерелами походження складається із власного і залученого. Головним елементом власного капіталу страховика є статутний капітал, а залученого – страхові резерви.Якщо власний капітал перевищує статутний, це свідчить про те, що діяльність страхової компанії прибуткова, і навпаки. Статутний капітал у страховій діяльності має дещо інше призначення, ніж у інших підприємств. Він не тільки забезпечує статутну діяльність страхової організації (як у інших суб’єктів господарювання), а й джерелом покриття страхових виплат у разі недостатності інших коштів.

В цілому кінцевий фінансовий результат страхової організації визначається як різниця між її доходами та витратами. Доходи від  страхової організації  формуються за рахунок страхових премій, отриманих за укладеними договорами страхування і перестрахування, відшкодування частини збитків за ризиками, переданими у перестрахування, за рахунок комісійних і брокерських винагород у разі, якщо страхова організація є посередником у страхуванні, за рахунок повернення страхових резервів, а також за рахунок інших доходів від страхових операцій.