Страховий ринок: відповіді на запитання
41

57. Оподаткування доходів резидентів і нерезидентів від страхування та перестрахування ризиків на території України

Для страховиків передбачено особливий порядок оподаткування доходів. Ця особливість зумовлена такими причинами.

По-перше, страховик виконує різні за своєю економічною та соціальною спрямованістю операції: страхові;інвестиційні;розміщення тимчасово вільних коштів;інші.

Із усіх перерахованих вище операцій тільки страхові операцій мають відмінне від отримання прибутку цільове спрямування. їх метою є страховий захист страхувальників.

Податковий кодекс україни  виділяє два види страхування: страхування ризиків;страхування життя.Страхування ризиків охоплює майнове страхування і страхування відповідальності.Облік операцій зі страхування життя фізичних осіб ведеться страховиками окремо.Законодавство по-різному підходить до оподаткування доходів від цих двох видів страхової діяльності.

Об'єктом оподаткування страхової діяльності є валовий дохід від страхової діяльності.

Для ризикових видів страхування валовий дохід — це сума страхових внесків, страхових платежів або страхових премій, нагромаджених страховиками протягом звітного періоду за договорами страхування та перестрахування ризиків на території Ук

раїни або за її межами. Цей дохід оподатковується за ставкою 0%. Ставка оподаткування в цьому разі не залежить від результатів фінансової діяльності страховика, включається в ціну страхового платежу і набуває для страховика рис непрямого податку.

Тепер розглянемо, яким чином здійснюється оподаткування доходів страховиків, отриманих від операцій зі страхування життя.