Виробничий цикл. Партіонний метод організації виробництва. Діагностика стану виробничої системи
3

Розділ 1. Теоретична частина

 

1(9). Техніко-економічна характеристика типів виробництва та їх застосування в сучасних умовах

 

 

 

Тип виробництва - це його узагальнена характеристика, визначувана за ознаками широти номенклатури, об'єму, регулярності і стабільності випуску виробів.

Це сукупність ознак, що визначають організаційно-технічну характеристику виробничого процесу, здійснюваного на одному або багатьох робочих місцях у масштабі ділянки, цеху, підприємства. Тип виробництва багато в чому визначає форми спеціалізації і методи організації виробничих процесів.

В основу класифікації типів виробництва покладено такі фактори: широта номенклатури, обсяг випуску, ступінь сталості номенклатури, характер завантаження робочих місць і їх спеціалізація.

Номенклатура продукції являє собою кількість найменувань виробів, закріплених за виробничою системою, і характеризує її спеціалізацію. Чим ширша номенклатура, тим менш спеціалізованою є система, і, навпаки, чим вона вужча, тим вищий ступінь спеціалізації. Широка номенклатура продукції, що випускається, зумовлює велике розмаїття технологічних процесів і операцій, устаткування, інструментів, оснащення і професій робітників [11,c.94].

Широта номенклатури продукції, що випускається, є кількістю найменувань виробів, що закріплюються за виробничою системою, і характеризує її спеціалізацію. Чим ширше ця номенклатура, тим менш спеціалізована система, і, навпаки, чим вона вже, тим вище міра спеціалізації. Широка номенклатура продукції, що випускається, обумовлює велику різноманітність технологічних процесів і операцій, устаткування, інструментів, технологічного оснащення і професій робітників.