Виробничий цикл. Партіонний метод організації виробництва. Діагностика стану виробничої системи
31

- дільниць, цехів. Такий підхід застосовується для новостворених виробничих систем.

На кожному ієрархічному рівні СОВ оцінюється в трьох взаємопов’язаних напрямах: функціональному, елементному й організаційному. При діагностуванні діючих підприємств (виробничих систем) спершу аналізу підлягає організаційна побудова підрозділів, а потім функціональна та елементна. Це пояснюється тим, що діюча виробнича структура, її організація вможливлюють підвищення якості функціонування виробничої системи за рахунок раціоналізації функціонального змісту і приведення елементного складу у відповідність до необхідних ресурсів.

Для діагностики організаційного рівня виробництва проводять дослідження рівня виробництва проводять дослідження екстенсивної (розгорнутої в просторі) та інтенсивної (у часі) виробничої структури. Організація як процес являє собою єдність екстенсивної та інтенсивної структур, поза цієї єдності вона не існує. Визначальною (первинною) структурою, що зумовлює організацію, виходячи з генетичного принципу, є екстенсивна структура.

Мінімізація досягається на основі таких обмежень:

а) виробництво має бути технологічно замкнутим на кінцевий продукт (виріб, складальні одиниці, деталі);

б) дільниці за кількістю робітників мають відповідати нормам керованості;

в) пропускна спроможність дільниць має бути пропорційна напруженості виробничих потоків;

г) цільове (подетальне або предметне) профілювання дільниць має ґрунтуватися на всебічному обліку конструктивних та технологічних особливостей деталей, вузлів, виробів, що виготовляються.