Проблеми вступу України до Європейського Союзу
31

Однією із важливих умов інтеграції будь-якої країни до Європейського Союзу постає ґрунтовний аналіз основних засад зовнішньої політики Євросоюзу. Крім того, доцільно не просто прийняти існуючі правила гри, але й відповідно до норм міжнародного права виробити загальні правила, які були б корисні як країнам-членам ЄС, так і тим країнам, які знаходяться тільки на початку інтеграційного шляху до ЄС [33,c.346].

В основі прагнення будь-якої країни формалізувати відносини з ЗЄС має бути усвідомлення відповідальності за стабільність і безпеку в Європі, готовність зробити свій власний внесок в її зміцнення. Це усвідомлення повинно змушувати сьогодні ці країни відігравати роль не споживача, а активного контрибутора європейської безпеки. Спроможність подолати розбіжності та об’єднати зусилля заради зміцнення європейської оборони і безпеки, реформування структури ЗЄС, адаптування її до вимог часу, трансформування ЗЄС у новий, більш мобільний та динамічний механізм – це завдання, які мають вирішувати спільними зусиллями не тільки країни-члени ЄС, але й інші країни Європи задля європейської безпеки ХХІ ст.

 

1.3 Економічні та політичні чинники інтеграції України в ЄС

 

 

Європейська інтеграція - це магіст­ральний напрям розвитку континенту, який визначить як ситуацію в самій Європі в третьому тисячолітті, так і її місце у світі. Від часу свого заснування 1957 року Європейський Союз посту­пово перетворився на один з найпо­тужніших фінансово-економічних і по­літичних центрів світу, ключовий ком­понент новостворюваної архітектури європейської безпеки, ядро системи європейських цінностей і стандартів.