Діагностика фінансової стійкості
17

8].

Особливої уваги заслуговує методика оцінки фінансової стійкості підприємства, розроблена російським вченим доктором економічних наук П.О. Фоміним [13, c. 221]. Дана методика побудована на поетапному визначенні фінансового потенціалу і включає в себе визначення рівня фінансового потенціалу, його оцінку по фінансовим показникам, за критерієм «можливість залучення додаткового капіталу», «наявність ефективної системи управління фінансами», а також комплексну оцінку фінансової стійкості підприємства.

Вітчизняний досвід оцінки фінансової стійкості підприємства представлений моделлю діагностики фінансової стійкості Ю.В. Сердюк-Копчекчи [31, с. 100], що заснована на визначенні фінансової стійкості як показника рівня фінансового потенціалу, комплексним методом оцінки П.В. Пузирьової на основі поєднання коефіцієнтного та експертного методу.

Для статистичного аналізу даних, пов’язаних з фінансовим потенціалом підприємства необхідним стало визначення факторів, що впливають на нього (рис. 1.1.) [4, c. 157].

Таким чином, аналіз статистичної інформації доцільно проводити у розрізі факторів, що представлені на рис. 1.1, а саме складу та структури майна та фінансових ресурсів підприємства та загальних економічних умов його функціонування.

З огляду на зазначене вище доцільним є дослідження вітчизняних та зарубіжних статистичних даних розміру та інтенсивності інвестицій в основний капітал, так як процес інвестування є одним із проявів використання наявного у підприємства фінансового потенціалу.

Інвестиції в основний капітал – це сукупність витрат, спрямованих на придбання, створення, відновлення основного капіталу. На рис. 1.2 зображено графік темпу зростання інвестицій в основний капітал підприємств України з 1991 по 2010 роки [5, c. 76].