Діагностика фінансової стійкості
43

фінансування, виробництва, установлення ціни, збуту та післяпродажного обслуговування.

На фінансову стабільність ДП «Поліський спец лісгосп» впливає товарна політика, яка включає заходи для підвищення конкурентноздатності лісопродукції, створення нових видів продукції, оптимізації інноваційної діяльності й асортименту виробів, що випускаються з урахуванням життєвого циклу товару й зміни попиту споживачів.

Основним напрямком покращення стабільної діяльності підприємства є підтримання високої фінансової стійкості та збільшення обсягу виробництва та реалізації продукції [32, c.115].

Для ДП «Поліський спец лісгосп» важливе значення має розробка конкретних заходів щодо використання виявлених резервів у процесі виробництва і прийняття заходів, спрямованих на подальше зростання прибутку, а також рівня рентабельності підприємства.

Таким чином, для забезпечення фінансової стабільності підприємства треба:

- провести модернізацію обладнання, що забезпечити підвищення якості продукції, зменшити витрати, збільшити обсяг виробництва та збільшити прибуток підприємства;

- розробити стратегію підприємства;

- удосконалити маркетингову діяльність;

- збільшити обсяг реалізації за рахунок пошуку нових покупців;

- розробити шляхи адаптації до змін зовнішнього середовища;

- впровадити у виробництво нові види продукції (провести подальшу диверсифікацію діяльності).

З метою фінансової стабілізації підприємству необхідно здійснювати активну політику щодо управління фінансовими ресурсами підприємства. Головною метою її здійснення має бути забезпечення оптимальних умов формування і використання фінансових ресурсів у процесі фінансування господарської діяльності для максимізації