Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зерна
13

Сумах, і навіть у Києві, і свого досягли. Створили в Бацманах новий колгосп «Нове життя».

Серед всіх кандидатів на голову колгоспу зупинилися на Василеві Миколайовичу Ковернинському. Молодий, але бувалий з досвідом. Кілька років очолював одне з господарств у Житомирській області. Починав В.М. Ковернинський з найважчого – будівництва. Впорядкували машинотракторний стан, збудували дороги з твердим покриттям майже на всіх вулицях села, відремонтували млин, збудували зерносклади, запрацювала пилорама. А на околицях виросли нові вулиці. Бацманівці стали краще обробляти землю і вона віддячила добрими урожаями. Та найбільша радість бацманівців – це нова триповерхова школа, яка виросла на місці земської, спаленої під час війни. Намагаючись якнайбільше зробити для села і району В.М.Ковернинський перейшов працювати до Роменської районної ради на посаду першого заступника голови. А працівники колгоспу «Нове життя» обрали своїм керівником головного агронома Ткаченка Бориса Валерійовича. З часом колгосп «Нове життя» став закритим акціонерним товариством. А в 2011 році воно перейменовано на ПрАТ «Нове життя».

Село розкинулось по широкій долині річки Олави, куди збігаються мальовничі лісові струмочки. Місцевість трохи нагадує карпатські краєвиди. Посередені села великий став, а навколо хатини, що губляться серед дібров, поля, чорноземи яким нема ціни.

Село здавна розділене на мікрорайони - кутки: Гаценківка, Сидорівка, Пулинівка, Редьківка, Голистівка, Задубівка,Хрущівка, Мазівка, Рачківка.Свої назви кутки отримали від прізвищ козаків котрі тут жили: Гаценко, Рачок і т.д. А от куток Голистівка отримав таку назву тому,що він був майже голим. Тобто тут проживало мало людей.Куток задубівка отримав свою назву від трьох великих дубів. Зараз цей куток знаходиться на околиці села і називають його "Начальний яр". Тут знаходиться районне місце відпочинку. Березовий гай, криниця з джерельноью водою, альтанки. Люблять тут відпочивати і жителі села та околиць і мешканці м.Ромни. Майже кожна одружена пара нашого району святкуючи весілля їдуть на природу саме до «Начального яру». Із трьох могутніх дубів залишився нажаль лише один, якому зараз йому понад 300 років.