Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зерна
23

РОЗДІЛ ІІ. Організація виробництва зерна

 

2.1 Аналіз виробництва зерна

 

 

Зернові належать до числа найважливіших культурних рослин у ПрАТ «Нове життя». Вони мають найвищу питому вагу в структурі посівних площ та валових зборів продукції серед інших сільськогосподарських культур. Це пояснюється їх винятковим значенням та різнобічним використанням. При організації основних виробничих процесів, а також для складання робочих планів у рільництві підприємство використовує технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур.

В організації виробництва зерна основними є два періоди:

-       підготовка ґрунту і сівба;

-       збирання врожаю.

Важливу роль відіграє раціональна організація кожного виробничого процесу. Саме це визначає рівень економічної ефективності виробництва зерна у товаристві. Оранка - основний процес обробітку ґрунту, від якого значною мірою залежить урожайність. Оранка може бути полицевою і безполицевою. Її товариство виконує з дотримуванням таких вимог:

-       оптимальні строки й глибина;

-       добре прилягання стикових гребенів та подрібнення скиби

-       прямолінійність борозен;

-       повне загортання гною й післяжнивних рослинних решток;

-       мінімальна кількість розгінних борозен та звальних гребенів;

-       добре розорювання кінців гонів і поворотних смуг тощо.

Оранку здійснюють загінним способом. Тому спочатку поле розбивають на загінки, які можна зорати за 2-3 дні. При виконанні робіт загінним способом, площу збільшують відповідно до кількості агрегатів. Оптимальними є прямокутні загінки із співвідношенням сторін 1:8-1:10. Орють поле у склад та врозгін. По краях його залишають поворотні смуги на чотири ширини захвату агрегату, які розорюють останніми. На оранці використовують п'яти і чотирикорпусні плуги з тракторами ДТ-75, Т-150, восьми - та дев`ятикорпусні плуги з енергонасиченими тракторами, а також трикорпусні начіпні з тракторами МТЗ.