Інформаційні послуги
19

Однак у законодавстві не визначено, які послуги можуть надаватися за допомогою інформаційно-телекомунікаційних технологій (перелік ІТ-послуг), не представлено механізмів або засобів державного контролю за цією діяльністю, відсутні положення щодо регулювання експорту комп’ютерних, інформаційних та пов’язаних з ними послуг, а саме ІТ-аутсорсинг. Відсутні відповідні закони щодо регулювання надання ІТ-аутсорсингу іноземним споживачам.

Головну роль відіграє аутсорсинг інформаційних послуг як ефективний тип міжфірмового та міжгалузевого співробітництва. В Україні вже склалися певні передумови для активної участі у міжнародних операціях зовнішнього підряду: Україна посідає 15-те місце у світовому рейтингу виробників програмного забезпечення; 55-60% українського аутсорсингу є експортоорієнтованим; українськими аутсорсерами успішно виконані проекти для NASA, Boeing та інших великих організацій, що створює хорошу репутацію вітчизняним компаніям у цій сфері; в Україні створено Альянскомпаній-аутсорсерів інформаційних та комп’ютерних послуг – Українську Hi-Tech Ініціативу, діє громадська робоча група «Електронна Україна», що лобіюють інтереси галузі; навіть за відсутності державної підтримки галузь демонструє понад 40% зростання, а щорічний обсяг ринку аутсорсингу складає 600 млн дол.; завдяки аутсорсингу відбувається повернення в Україну програмістів, що виїхали за кордон на початку 90-х рр. ХХ ст. (значна їх частка повернулася у ролі підприємців, готових вкладати інвестиції у сектор наукомістких видів послуг).

За дослідженнями Global OffshoreAssociates Limited (GOAL), за останні роки Україна стала найпривабливішою країною-постачальником послуг аутсорсингу програмного забезпечення зі Східної Європи. Так, у 2011 р. ринок ІТ-аутсорсингу в Україні зріс до 978 млндол., тобто на 47%. Недосконалість нормативно-правового забезпечення, у свою чергу, сприяє тінізації ринку аутсорсингу в Україні. Переважна більшість вітчизняних аутсорсерів мають юридичний статус приватного підприємця чи приватного підприємства. За словами працівників галузі, понад 90% замовників – це іноземні компанії (ТНК). При цьому в багатьох випадках