Організаційно-економічний механізм управління операційним прибутком підприємства: сутність, структура, шляхи вдосконалення
13

1.3. Управління операційним прибутком підприємства

 

 

Розмір і характер прибутків і збитків за кожен період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками його роботи. Значна роль операційного прибутку в розвитку підприємства та забезпеченні інтересів його власників і персоналу визначає необхідність ефективного та безперервного управління ним.

Управління операційним прибутком є процесом розробки та прийняття управлінських рішень з усіма основними аспектами його формування, розподілу та використання.

Основним завданням управління операційним прибутком є забезпечення оптимізації його розподілу як у звітному, так і в майбутніх періодах. Розподіл прибутку повинен забезпечувати одночасно гармонізацію інтересів власників з інтересами держави та персоналу підприємства (Герасим П.М. «Управлінський облік на підприємстві» - Тернопіль, «Економічна думка», 2004 р., с. 200)

Побудова системи управління операційним прибутком потребує формування систематизованого переліку об’єктів управління. До них відносяться управління формування прибутку та управління розподілом і використанням прибутку.

Система управління прибутком повинна бути органічно інтегрована із загальною системою управління підприємством, так як прийняття управлінських рішень опосередковано впливає на рівень прибутку. Управління операційним прибутком передбачає наявність комплексної системи дій для забезпечення розробки взаємопов’язаних управлінських рішень.