Організаційно-економічний механізм управління операційним прибутком підприємства: сутність, структура, шляхи вдосконалення
9

1.2. Сутність та класифікація операційного прибутку

 

 

Операційний прибуток – величина, на яку доходи від операційної діяльності (дохід від реалізації продукції + інший операційний дохід) перевищують суму поточних витрат, пов’язаних з цією діяльністю (собівартість реалізованої продукції + адміністративні витрати + витрати на збут продукції + інші операційні витрати).

Дохід є надходженням економічних вигод, які виникають у результаті діяльності підприємства у вигляді виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), гонорарів, відсотків, дивідендів тощо.

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П(с)БО 3 «Звіт про фінансові результати». Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати. Збитки - перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання який здійснені ці витрати.

Звіт про фінансові результати підприємства є основним документом фінансової звітності підприємства, з якого можна отримати інформацію про величину прибутку та його функціональний склад (П(с)БО 3 «Звіт про фінансові результати» с. 151)

Визначення фінансового результату полягає у визначенні чистого прибутку (збитку) звітного періоду. З цією метою передбачається послідовне порівняння доходів і витрат. Для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доход звітного періоду з витратами, які були понесені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності у момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. У цьому полягає сутність принципу нарахування та відповідності доходів і витрат (Бутинець Ф.Ф. «Економічний аналіз. Навчальний посібник» - Житомир, ПП «Рута», 2003