Організаційно-економічний механізм управління операційним прибутком підприємства: сутність, структура, шляхи вдосконалення
15

РОЗДІЛ ІІ. Аналіз фінансових результатів від операційної діяльності

2.1. Значення і завдання аналізу фінансових результатів діяльності підприємства

 

 

Процес здійснення господарської діяльності підприємством передбачає ефективне поєднання великої кількості організаційних, трудових, матеріальних, фінансових тощо ресурсів. Даний ефект вимірюється шляхом співставлення отриманого результату з витратами живої і уречевленої праці на його досягнення. Якість і обсяг виробленої продукції, продуктивність праці, рівень собівартості характеризують фінансові результати діяльності.

У величині фінансових результатів безпосередньо віддзеркалюються всі аспекти діяльності господарюючого суб’єкта: технологія і організація виробництва, система внутрішнього та зовнішнього управління, особливості діяльності.

Позитивний фінансовий результат (прибуток) – є метою, заради якої працює підприємство.

Прибуток це абсолютний показник ефективності діяльності підприємства, позитивна форма фінансових результатів у вигляді перевищення суми доходів над сумою витрат, які були понесенні для отримання цих доходів, що в майбутньому формує фінансові ресурси підприємства та держави (Іванова Н.Ю. «Аналіз прибутковості виробництва: теорія та практика. Навчальний посібник» - К., «Лібра», 2002 р.)

Прибуток є рушійною силою ринкового механізму господарювання, основним джерелом економічного та соціального розвитку підприємства й держави в цілому. В отриманні прибутку зацікавлені підприємства, банки, підприємства-контрагенти, власники, держава, суспільство, що свідчить про значимість прибутку в умовах ринкової економіки на макро- і мікрорівні.