Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Ніжинський МКК»)
21

- повну або часткову відмову від своїх вимог.

Однією із особливостей провадження у справі про банкрутство є можливість укладення мирової угоди кредиторів з боржником. Мирова угода визначає особливий порядок погашення вимог кредиторів [6,c.5].

Законодавство деяких країн передбачає можливість укладення мирової угоди – це процедура досягнення домовленості між боржником та кредиторами щодо пролонгації строків сплати належних платежів або щодо зменшення сум боргів. Ця угода може укладатися на будь-якому етапі справи про банкрутство і набирає чинності тільки після її затвердження арбітражним судом.

Згідно з п.6 ст.38 Закону про банкрутство затвердження господарським судом мирової угоди є підставою для припинення провадження у справі про банкрутство. З цього моменту підприємство може вільно продовжувати свою діяльність. Крім того, з моменту затвердження господарським судом мирової угоди стосовно підприємства припиняється повноваження арбітражного керуючого.

Фінансування санації персоналом може здійснюватись у таких формах:

- відстрочка (відмова) від винагороди за виробничий результат;

- надання працівниками позик;

- купівля працівниками акцій даного підприємства.

Згідно законів “Про банкрутство” і “Про власність” передбачається, що трудовий колектив державного підприємства може взяти це підприємство в оренду або викупити у власність, створюючи певний вид господарського товариства за умови взяття на себе боргів даного підприємства та зі згоди на це кредиторів [9,c.15].

За наявності кількох претендентів на участь у санації державного підприємства, господарське товариство, засноване членами трудового колективу, не має переваг перед іншими претендентами і мусить пройти процес конкурсного відбору.