Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Ніжинський МКК»)
3

Вступ

 

 

 

В умовах політичної та економічної нестабільності в Україні життєвий цикл підприємств малого та середнього бізнесу часто-густо є невеликим і становить біля двох-трьох років. При цьому стійка платоспроможність підприємств стає мало не найважливішою проблемою як для них самих, так і для їх контрагентів. Але що робити кредиторові, чим боржник з будь-яких причин не повертає борг, а судове рішення про стягнення боргу залишається не виконаним? Як він має вчинити, щоб у рамках закону захистити свої права та інтереси? Закон про банкрутство встановлює спеціальну судову процедуру, за допомогою якої кредитор зможе захистити свої права та інтереси у разі неплатоспроможності контрагента.

У процесі становлення ринкових відносин в Україні, питання пов’язані з санацією підприємства мають важливе практичне значення. В умовах, коли майже всі ланки фінансової системи опинилися в кризі, з’явилась необхідність проведення санації підприємств з метою виведення їх з глибокої кризи. В даний час кожен суб'єкт, незалежно від виду основної діяльності і форми власності підприємства повинний реально оцінювати к власний фінансовий стан, так і фінансовий стан потенційних партнерів чи контрагентів.

Недостатній фінансовий стан підприємства є причиною його неплатоспроможності, погіршення фінансової стійкості, які приводять до незапланованих втрат і не досягнення необхідного фінансового результату чи навіть банкрутства. Виходячи з цього питання дослідження фінансових засад проведення санації та стабілізації діяльності підприємства є важливим для забезпечення його подальшої роботи в ринкових умовах.

Метою курсової  роботи є розкрити суть фінансової кризи на підприємстві, її економічний зміст та причини виникнення, особливості процедури банкрутства підприємств, розкрити економічну суть санацій підприємств та їх фінансові джерела, провести  аналіз фінансових результатів  діяльності