Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Промавтоматика»)
13

1.2. Фінансова санація підприємств, її зміст та порядок проведення

 

 

Санація (від лат. sanare – видужання, оздоровлення) – це система заходів, що здійснюються для запобігання банкрутству підприємств і оздоровлення фінансово-господарського становища боржника.

Основними методами проведення санації є:

-         злиття підприємства з більш потужною компанією;

-         випуск нових акцій чи облігацій для мобілізації грошового капіталу;

-         збільшення банківських кредитів і урядових субсидій;

-         перетворення короткострокової заборгованості у довгострокову.

Метою санації є покриття поточних збитків та усунення причин їх виникнення, збереження ліквідності та платоспроможності підприємства, скорочення усіх видів заборгованості, покращення структури оборотного капіталу[29,c.222].

Приймати рішення про проведення санації можуть:

- суб’єкти господарювання, які перебувають в кризі, коли є реальна загроза оголошення банкрутства;

- фінансово-кредитні установи (банки). Банки мають право застосовувати щодо клієнта-боржника комплекс санаційних заходів; передати оперативне управління підприємством адміністрації, сформованій за участю банку; реорганізувати боржника;змінити порядок платежів;направити для погашення кредиторської заборгованості виручку від реалізації.

- агентства з питань запобігання банкрутству підроиємств (коли йдеться про державні підприємства). Після внесення боржника до реєстру неплатоспроможних підприємств агентство уповноважене здійснювати управління майном боржника і розробити пропозиції щодо проведення фінансової санації.

- НБУ (у випадку оздоровлення комерційного банку).