Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Промавтоматика»)
17

Держава фінансово підтримує санації підприємств. При цьому здійснюються: пряме бюджетне фінансування; непрямі форми державного впливу.

Бюджетне фінансування здійснюється на:

-  поворотній основі – це бюджетні позики;

- безповоротній основі – це субсидії, дотації, повний або частковий викуп державою акцій підприємств, що перебувають на межі банкрутства. За допомогою повного або часткового викупу акцій підприємств держава протидіє спаду виробництва і зростанню безробіття. Та в даному випадку державу не можна розглядати як звичайного акціонера, оскільки отримання прибутку не є метою її діяльності як акціонера. Головною метою державних інвестицій є сприяння відновленню ліквідності підприємства.

До непрямих форм державної підтримки санації належать:

- надання державних гарантій та поручительства, тобто зобов’язань держави здійснити погашення боргів підприємства в разі його неспроможності самостійно виконати умови кредитного договору;

- надання дозволу на тимчасове недотримання антимонопольного законодавства, що передбачає злиття підприємств, створення концернів, асоціацій, консорціумів.

Санаційна підтримка підприємств державою може здійснюватися методами фіскального характеру, зокрема: списання податкових зобов’язань; податкове кредитування; надання цільових податкових пільг.

 

1.3. Провадження у справах про банкрутство

 

 

Провадження за цією категорією справ здійснюють органи правосуддя у господарських відносинах - арбітражні суди. Підвідомчість цих справ арбітражним судам встановлюють п. 1 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", згідно з яким справи про банкрутство підвідомчі арбітражним судам і розглядаються ними за місцезнаходженням боржника, та ст. 6 Закону України "Про арбітражний суд"