Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Промавтоматика»)
51

Тому підприємству слід вжити додаткові заходи по посиленню режиму економії виробничих витрат, оперативного контролю за виробництвом та збутом продукції, посилити контроль за економічним спадом в підприємстві інакше підприємство стане банкрутом [29,c.236].

Аналіз рентабельності займає основне місце у фінансовому аналізі.

З даних таблиці видно, що в 2005 році підприємство працювало з прибутком, хоч і незначним (108,6 тис.грн.), тому і є відповідні показники рентабельності. А в 2006 році спрацювало на нуль, тому і відсутні показники рентабельності.

 

 

2.3. Аналіз причин кризи та сильних і слабих сторін підприємства

 

 

 

Провівши аналіз фінансового стану ВАТ «Промавтоматика ми бачимо, що деякі економічні показники погіршилися в 2007 році порівняно з минулими періодами.  Зросла собівартість реалізованої продукції на 22,2%. Це пов’язано з тим, що збільшилася вартість металу та електроенергії, газу, що значно зменшило прибуток від операційної діяльності в 16,7 разів та від звичайної діяльності у 5,8 разів. Відповідно збільшився податок на прибуток, але в основному за рахунок авансів отриманих від покупців.

Зменшилась кількість працівників і також пішли на заслужений відпочинок досвідчені працівники, а молодь не хоче освоювати робітничі професії.

Негативною стороною для підприємства є те що сума господарських коштів що знаходиться в розпорядженні підприємства також значно зменшилася, що негативно вплинуло на фінансовий стан підприємства.

На підприємстві велика ступінь спрацьованості основних засобів і становить більше 60%. Величина власного капіталу значно зменшилася.

Але в роботі підприємства є багато позитивних сторін. Наприклад, коефіцієнт фінансової стійкості більше нормативного значення, що підтверджує про достатню фінансову стійкість його. У підприємства відсутні довгострокові зобов’язання. Підприємство фінансово незалежне, так як коефіцієнт фінансової залежності більше 1.