Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Промавтоматика»)
53

-         фінансова допомога збоку кредиторів;

-         наявність виробничого потенціалу.

Але нажаль поряд з сильними аспектами своєї кількості це підприємство має і слабкі   ознаки, які дуже сильно позначилися, а деякі і далі позначуються на  його результатах діяльності. До основних слабких напрямків ми можемо віднести:

- інертність  керівництва підприємства;

- крадіжки на виробництві;

- висока енергомісткість продукції;

- велика дебіторська та кредиторська заборгованість.

До додаткових шансів, які підприємство може використати на свою користь з метою покращення свого становища, можна віднести наступні:

- держава вживає протекціоністських заходів, спрямованих на захист вітчизняного товаровиробника;

- низька ймовірність появи конкурентів;

До ризиків на цьому підприємстві відносять:

- інфляційний ризик (знецінення реальної вартості капіталу);

- ризик неплатоспроможності чи банкрутства контрагентів;

- ризик зміни податкового законодавства та накладення фінансових санкцій;

- ризик аварій на виробництві.

Під час аналізу сильні та слабкі сторони діяльності підприємства слід оцінювати з урахуванням основних тенденцій змін у зовнішньому щодо підприємства середовищі. Так, наявна виробнича програма на актуальну дату може бути сильною стороною підприємства, проте згодом під дією зовнішніх факторів вона може стати недосконалої і перетворитися на його слабину[31,c.5].

Оскільки сильні та слабкі сторони є відносними показниками, відповідні висновки мають ґрунтуватися на порівнянні з аналогічними характеристиками підприємств-конкурентів. Під час аналізу сильних та слабких сторін визначаються критичні сфери, які під дією специфічних зовнішніх та конкурентних факторів впливають на економічні результати підприємства, а далі встановлюються ключові параметри, від яких залежить ефективність господарської діяльності. На практиці досить часто в ході СОФТ-аналізу використовуються такі методи контролінгу, к анкетуванню та АВС-аналіз.