Аналіз фінансового результату підприємства ВАТ «Ніжинський МКК»
25

Аналізуючи показники, що відображені в таблиці 3.7, можна стверджувати про зменшення рентабельності ВАТ «Ніжинський МКК» у 2007 році у порівнянні з 2006 роком. Зокрема, це проявляється у зменшенні рентабельності операційної діяльності (на 3,4 в.п.), зменшенні ресурсних показників рентабельності – рентабельності підприємства на 5,8 в.п., рентабельності власного капіталу на 12,2 в.п., рентабельності залученого капіталу на 12,0 в.п. Також зменшились і доходні показники рентабельності – валова рентабельність продажу на 1,9 в.п., чиста рентабельність продажу на 5,4 в.п., рентабельність доходу від операційної діяльності на 3,4 в.п.

Поряд з цим спостерігаються і позитивні тенденції, а саме: зростання рентабельності продукції на 2,5 в.п., коефіцієнту покриття виробничих витрат на 2,0 в.п., а також зменшення коефіцієнта окупності виробничих витрат на 1,6 в.п.

 

3.2.4. Аналіз взаємозв’язку «витрати-обсяг-прибуток»

Однією з найважливіших характеристик взаємозв'язку затрат, обсягу виробництва і прибутку є аналіз беззбитковості.

Такий аналіз можливий при системі обліку змінних затрат, основою якої є поділ затрат на постійні та змінні, а також при використанні показника маржинального доходу.

Точка беззбитковості - це такий обсяг реалізації, коли доходи підприємства дорівнюють його затратам, а підприємство не має ні прибутку, ні збитків.

Синонімами поняття точки беззбитковості є точка рентабельності, мертва точка, точка критичного обсягу реалізації.

Цілі, для яких використовують аналіз беззбитковості, наступні:

1) оцінка початкового періоду функціонування нового підприємства;

2) оцінка прибутковості нового виду послуг або нового виду продукції;

3) оцінка прибутковості інвестицій при нарощуванні основного капіталу.