Аналіз фінансового результату підприємства ВАТ «Ніжинський МКК»
31

IV. Аналіз ймовірності неплатоспроможності та банкрутства ВАТ «Ніжинський МКК»

 

4.1. Аналітична оцінка ймовірності банкрутства ВАТ «Ніжинський МКК»

Подолання проблеми банкрутства залежить від своєчасного виявлення загрози банкрутства на підприємстві та розробки і впровадження відповідних антикризових заходів, що дозволять подолати кризу, відновити ліквідність і платоспроможність та запобігти процедурі банкрутства і ліквідації підприємства.

В сучасній економічній науці є численні розробки в сфері аналізу та прогнозу діяльності економічного суб’єкта в майбутньому, які використовуються для виявлення й оцінки ознак (критеріїв) ймовірності банкрутства підприємства.

Для прогнозування банкрутства існує декілька показників, розроблених зарубіжними вченими.

1. Коефіцієнт Бівера (КБ). Даний показник розраховується як відношення різниці між чистим прибутком і нарахованою амортизацією до суми довгострокових і поточних зобов’язань. За даними фінансової звітності розраховується наступним чином:

КБ = Ф 2 (Р220 – Р260) / Ф 1 (Р480+Р620).

Ознакою формування незадовільної структури балансу є такий фінансовий стан підприємства, у якого протягом тривалого періоду (1,5-2 роки) коефіцієнт Бівера не перевищує 0,2, що відображає небажане скорочення частини прибутку, направленого на розвиток виробництва.

Розрахуємо коефіцієнт Бівера для ВАТ «Ніжинський МКК»:

КБ = (0–779,3) / (59,0+15391,5) = –779,3/15450,5 =– 0,05

Таким чином, розрахований показник свідчить, що на ВАТ «Ніжинський МКК» структура балансу є незадовільною.