Аналіз фінансового результату підприємства ВАТ «Ніжинський МКК»
3

І. Експрес-аналіз фінансово-майнового стану ВАТ «Ніжинський МКК»

 

В ринкових умовах господарювання важливого значення набуває фінансовий аналіз, тобто аналіз фінансового стану підприємства.

Метою аналізу фінансового стану підприємства є  оцінка його поточного стану, а також визначення того, по яких напрямках потрібно вести роботу з поліпшення цього стану. При цьому бажаним є такий стан фінансових ресурсів, при якому підприємство, вільно маневруючи коштами, здатне шляхом ефективного їхнього використання забезпечити безперебійний процес виробництва і реалізації продукції, а також витрати по його розширенню і відновленню.

Аналіз фінансового стану включає в себе оцінку діяльності підприємства в минулому, на сьогодні та в майбутньому. Його мета – визначити фінансовий стан здоров’я підприємства, своєчасно виявити і усунути недоліки в діяльності, а також знайти резерви покращення фінансового стану підприємства.

Аналіз фінансового стану передбачає розрахунок різноманітних показників та має на меті їх оцінку, виявлення недоліків та пошук шляхів їх усунення.

Таким чином, основними завданнями аналізу фінансового стану є:

- дослідження рентабельності та фінансової стійкості підприємства;

- дослідження ефективності використання майна (капіталу) підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;

- об'єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства;

- оцінка становища суб'єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісна оцінка його конкурентоспроможності;

- аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цінних паперів;